Purple Girl ^^,


Nur Ayuni Bt Mohd Azlan
sweet 16
22/12/1998
Perak,Malaysia
single mingle


TUTORIAL: Letak Lagu Youtube Dalam Blog
Saturday, February 25, 2012 | 2/25/2012 | 0 Comments

hallo2.. saia saja try2 nak buat tutoriall ahha bowink2! 
oke2 for kali pertama nih saia nak buat tutorial untuk letak lagu dalam blog macam yang dekat blog ni yg atas kiri uh


oke jom start!

1.Log In Blog > Dashboard >Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Korang COPY kod yang dekat bawah ni!

<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">
<param name="movie" value="
http://www.youtube.com/v/WdPdVRUaO8g?
&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" />
<param name="allowFullScreen" value="true" />
<embed  src="http://www.youtube.com/v/WdPdVRUaO8g?
&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed>
</div><br /><br /><br /><br />

3.Pastekan dekat ruangan Html/Javascript yang korang bukak tadi uh.

4.Yang warna HITAM uh korang tukarkan URL lagu yang korang nak kan dari YouTube.
    (tak tahu cara nak buat?) ikot la step dekat bawah ni

5. nak cari lagu? KLIK SINI!!

6. Taip lagu apa yang korang nak . Lepas tu , tekan Share ! Tekan Embed ! 

7. Tick pada Use Old Embed Code SAHAJA . 

8. Copy kod ! Paste di Note Pad atau Word Pad .
     
macam nih (KLIK UNTUK BESAR)
    

  
9.Bila dah paste akan jadi macam ni :

  <object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/WdPdVRUaO8g?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
http://www.youtube.com/v/WdPdVRUaO8g?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
10. Copy URL lagu sahaja macam saya tunjukkan ni . #yang warna PINK uhh

11. Gantikan masuk dalam kod seperti no 2 tadi . Dah kan ? 

12. Sekarang macam mana pulak nak buat  lagu kita ikot warna yang kita suka ?

13. Yang Warna Purple uh, ( FFFFFF) tukarkan dengan kod warna . Cari kod DEKAT SINI !!

14. Dah siap ?? SAVE !!! :) Yeyy . Cuba skodeng2 blog korang . 

Jadi takk ? kalau tak jadi bagitau kk :D
*semoga berjaya! assalamualaikum










Older Post | Newer Post


Copyright All Right Reserved | Blogskin by sigadespurple